Menu
Zoeken Annuleer

Dag van de Leerplicht: aandacht voor 'Nieuwkomers'

Dag van de Leerplicht: Aandacht voor ‘Nieuwkomers’

 TWELLO  – Donderdag 16 maart was het de Dag van de Leerplicht. Dit jaar ging speciale aandacht uit naar zogeheten ‘Nieuwkomers’ binnen de gemeente Voorst. In basisschool ‘De Kleine Wereld’ vertelde wethouder Harjo Pinkster over het Nederlandse onderwijs en de leerplicht. Ter ondersteuning waren er tolken aanwezig en Julia Sahuleka, leerplicht ambtenaar beantwoordde vragen waar nodig. Aansluitend werd een gesprek gevoerd over ervaringen met school, het onderwijs en de leerplicht.

José Rijs, directeur basisschool ‘De Kleine Wereld’ is trots op haar Schakelklas met veelal Syrische en één Poolse leerling. Rijs vertelt: ‘Toen ik onlangs een leerplicht formulier, vertaald naar het Syrisch, op tafel legde bij een Syrische leerling begon hij helemaal te stralen. Hij herkende de taal en dat vond hij fantastisch!’ Rijs vindt het belangrijk dat de Schakelklas geen school in een school wordt, maar dat de leerlingen zich mengen met de overige klassen.

‘Dit borgen we onder andere door de leerlingen samen te laten sporten, ze als leesmaatjes te koppelen en zo min mogelijk Arabisch te spreken binnen de school’, zegt Rijs. De Schakelklas is een juiste afspiegeling van de maatschappij. De kinderen uit de Schakelklas vloeien langzaam over naar de reguliere klassen. Rijs: ‘Het is prachtig te zien dat kinderen vrij schuchter binnenkomen, maar na een paar weken bijvoorbeeld een doekje vragen aan Richard. Dat is geweldig!’

In de Schakelklas zelf zijn de kinderen druk aan de slag met diverse activiteiten. ‘Wat is hier in de klas allemaal van hout?’, vraagt juf Kitty aan drie leerlingen. Juf Kitty is de leerkracht van de Schakelklas waar de kinderen druk zitten te computeren, lezen of knutselen. Ze vertelt glimlachend over haar leerlingen: ‘Ze zijn heel lief en enthousiast!’

Harjo Pinksteren begint zijn voordracht. Wanneer hij enkel vragen stelt waar ‘Ja’ op geantwoord wordt, grapt hij: ‘Kennen jullie ook andere woorden dan alleen ‘ja’?’ De kinderen lachen. Terwijl Pinksteren informatie geeft over de leerplicht, zijn de tolken druk aan het vertalen. De ouders knikken. José Rijs zit ondertussen glimmend van trots op haar stoel.

‘Wist je dat in Syrië ook leerplicht bestaat? Daar is het van 6 tot 15 jaar. Hier in Nederland is het van 5 tot 16 jaar’, vertelt Pinksteren.

Een mooie bijeenkomst was het aan de Maarten Tromplaan op de Dag van de Leerplicht.

Media
  • Nieuwsbrief.jpg