Claudia Zwiers

Collega's aan het woord

Claudia Zwiers

In geval van nood is het fijn dat scholen kunnen bouwen op invallers. Claudia Zwiers is zo'n invaller. Zij staat klaar om waar nodig in de bres te springen op onze scholen. Dit graag geziene gezicht wordt dan ook overal met open armen verwelkomd als er een leerkracht uitvalt. Claudia heeft al veel ervaring op pedagogisch vlak. Zo werkte ze zeven jaar als leerkracht en heeft ze op de BSO van het Marinus in Twello gewerkt.

Claudia Zwiers 1920X1280

Hoe ben je begonnen in de invalpool?

Via de directie van Martinusschool heb ik tijdelijk als invaller voor de klas gestaan. Toen dat voor die klas niet meer nodig was, kon ik hetzelfde voor een andere klas doen. Zo ben ik vanuit de BSO weer terug het onderwijs ingerold. Nu ben ik een vaste invaller in de invalpool. Dat bevalt me goed, want ik sta met plezier voor de klas. Het is ook leuk om voor verschillende klassen te staan, omdat je dan lekker veel diversiteit in leeftijd en beleving hebt. Zo verwondert een jong kind zich nog over veel dingen. Ik kan echt genieten van het aha-moment van een kind. Dat ze het ineens snappen en ook aan andere kinderen kunnen uitleggen. Daar doe ik het voor.

'Ik kan echt genieten van het aha-moment van een kind'

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Als invaller weet ik in de ochtend pas waar ik heen ga. Vanaf 06.30 uur in de ochtend kan ik een bericht ontvangen via de vervangingsmanager-app van de IJsselpool. Als er ergens een leerkracht verhinderd is, kan ik aan die klas gekoppeld worden. Hierbij wordt rekening gehouden met de afstand tussen de school en je woonplaats. Ik reis dus zelden heel ver. Na het ontvangen van het bericht kan ik de afspraak bevestigen. Hierop pak ik mijn spullen en ga ik naar de desbetreffende school. Ik heb thuis allerlei benodigdheden voor verschillende lessen klaarliggen, want het kan om een klas uit zowel de onder- als de bovenbouw gaan. Zo kan ik in ieder geval met de kinderen aan de slag. Ik begin de les dan vaak wel met een groepsopdracht waarbij de kinderen even geconcentreerd bezig zijn, zodat ik de lesstof even extra kan doornemen. Het komt trouwens goed uit dat ik gemakkelijk namen kan onthouden. 

Het kan trouwens ook gebeuren dat ik niet hoef in te vallen. Als er om 7.45 uur nog geen melding is, dan rijd ik naar mijn stamschool: De Kleine Wereld in Twello. Daar kan ik invalwerkzaamheden verrichten en de leerkrachten ondersteunen. Het komt overigens gerust voor dat ik later op de dag alsnog moet invallen als er ergens een leerkracht wegvalt.

Waarom SKBG?

Als invalkracht heb ik ervaren dat SKBG een fijne werkgever is die afspraken nakomt. SKBG is sociaal en betrokken. Waar ik ook kom, ik voel mij altijd welkom. Bij SKBG is de visie heel duidelijk. Iedere school geeft daar een eigen invulling aan, maar je ziet die visie wel terug. Dat maakt het invallen ook makkelijker. Daarbij zijn de scholen binnenin SKBG heel divers. Ik krijg als invaller te maken met verschillende soorten onderwijs, zoals jenaplan en daltononderwijs. Ook dat maakt invallen zo juist zo leuk. Iedere invalbeurt is zo weer bijzonder. Verder is bij SKBG de communicatie snel en helder. De stichting is zeer behulpzaam en ik krijg altijd snel reactie.